dijous, 9 de juny del 2011

Preparant la Panera dels Tresors

Em fa moltíssima il·lusió que la Marina tingui i jugui amb una panera dels tresors, desde que estava embarassada que tenia ganes de preparar-li però com que era excessivament aviat em vaig retenir, ara però ja li queda poc per a fer els sis mesos així que ja he començat a preparar-li. 
Us deixo una foto de les cosetes que vaig anar a comprar ahir per fer la Panera, la resta les treure de coses que tenim per a casa.
Ja us explicaré què passa quan la començi a utilitzar!!!



Per a qui no sàpiga què és una panera dels tresors aquí va la explicació per si us animeu a fer-la:

Què és?
Els infants d'avui en dia estan acostumats a jugar sempre amb joguines de plàstic, que per tant, tenen la mateixa textura, olor , sabor etc.
La panera dels tresors és un joc d'exploració adequat per a infants entre 6 i 10/12 mesos. Consisteix en oferir una panera als infants, la qual conté diferents tipus d'objectes de diferents materials. Aquests objectes pretenen desenvolupar els sentits dels infants i la descoberta. Cal tenir en compte que els objectes que es troben dins de la panera no són joguines sinó material inespecífic. 
Aquest joc desenvolupa la coordinació oculo-manual, els cinc sentits (tacte, olfacte, vista, gust i oïda), afavoreix tenir una gran capacitat de concentració, la utilització de les mans i la implicació de tot els cos, la capacitat d'escollir entre objectes, la capacitat d'exploració d'una gamma molt variada, aprendre sol i per ell mateix sense dependre d'algun adult, l'estructuració del pensament, actuar al seu propi ritme, el plaer de la sorpresa...

Com s'organitza?
Cal una panera de vímet d'uns 35 cm de diàmetre (pot ser rodona o quadrada) i uns 8 cm d'alçada, és important que la panera sigui sòlida, plana, estable i sense nanses. El nen s'hi ha de poder repenjar còmodament sense que se li tombi.

La panera s'omple completament amb un mínim de seixanta objectes. Aquest és l'assortiment satisfactori. Els objectes que es troben a la panera han de ser de diferents materials, com per exemple, fusta, vímet, metall, palla, objectes naturals, etc. I han d'estar pensats per estimular la creació del nen


És convenient situar la panera en un lloc on els nens puguin arribar a ella còmodament, com per exemple, sobre una catifa.  És important evitar qualsevol interferència en el joc de l'infant perquè aquest pugui explorar i manipular lliurement afavorint així la concentració i l'atenció
S'han de poder rentar tots els objectes i s'ha de tenir cura de que tots estiguin en bonestat i renovar els que es facin malbé. Cal estar atents i saber quins són els objectes preferits per els infants i a l'hora de renovar-los tindrem aquest aspecte encompre.Els objectes s'han d'anar renovant per estimular l'interès dels infants. 


El paper de l'adult serà seure en una cadira des d'on pugui veure l'activitat dels infants sense interferir en el seu joc. Amb la seva presència donara seguretat als nens. L'adult ha de mostrar interès pel que fan els nens i mostrar una actitud receptiva i disponible a tots els infants.

Els objectes: 

Podeu afegir-hi qualsevol altre objecte que no sigui una joguina i no resulti perillós per a l'infant, procureu que hi hagi compensació i varietat (ni massa objectes de fusta ni massa de metall, etc.). 
El propòsit d’aquesta col•lecció d’objectes és despertar al màxim els sentits: 


Tacte: forma, textura, pes i temperatura a través del descobriment de la mà Olor: varietat d’olors                                                                          Gust: cal vetllar per a que hi hagi una varietat de fruites                          Oïda: el so, la percussió, la fricció, el cruixit i l’absència de so o silenci     Vista: color, dimensió, forma, lluminositat, brillantor 


·Objectes de la natura: pinyes petites, pedres, closques de coco, carbasses seques, castanyes grans, pomes grans, pedra tosca, trossos grans de suro, pinyols grossos de fruita (préssec, alvocat...), nous grosses, esponja natural, llimona, poma, magrana, cargols de mar i petxines, escorça d'arbre, taps de suro 
·Objectes de materials naturals: pilotes de llana, cistells petits, flauta de canya, alfombreta de ràfia, raspall d'ungles de fusta, brotxa de maquillatge, sacs d’olor, brotxa d’afaitar, pedra “pómez”...  
·Objectes de fusta: capses petites, timbalet, sonalls, castanyoles, xiulet de bambú, botons de colors enfilats, cubs-daus-cilindres, anelles de cortina, mà de morter, pinça d'estendre, cullerots, cullera de mel, ou de sargir, argolla de tovalló,raspalls, plats, culleres...                                                      ·  ·Objectes metàl•lics: culleres, batedor d'ous, flamera, trompeta de joguina, motlles de pastisseria, embuts, harmònica petita, xiulet, joc de picarols, triangle, colador de te, trossos de cadena, pot d'infusions, campanetes, joc de claus, caixes petites...                                                                    ·Objectes de pell, roba, goma, paper, cartró, vidre, plàstic...: Moneder de pell, pilotes, tubs de goma, nina de drap, pilota de tennis, pilota de golf, pilota de plàstic dur i de goma, funda d'ulleres, un tap de banyera amb cadena, anelles de cafetera, cremallera, llibreta petita d'espiral, capses de cartró, paper de vidre, paper de cel·lofana, cons i tubs de cartró, bobina de fil, morter, ampolletes de perfum, prismes de vidre, mirallet, collaret de boles, pots de cosmètica, llimes d'ungles, cintes de ras...


He extret la informació de:

4 comentaris:

  1. Quina gràcia! El meu nen també va tenir panera dels tresor, encara que no la vaig organitzar tant bé. De fet la panera i els primers objectes van ser un regal i després vaig anar ampliant-la.
    Aquí tens el document gràfic:

    http://euphorbia-bcn.blogspot.com/2008/07/la-panera-dels-tresors.html

    Com podràs veure no vam arribar als 60 objectes i la panera tenia nanses...

    Petons

    ResponElimina
  2. Que bé! Com te l'has currat!!
    Jo tinc molt bon record de l'època en que jugava a la panera i també la recomano a tothom!
    Ja ens diràs si li agrada!

    ResponElimina
  3. Jo no tenia ni idea de que existia això. M'agrada molt la idea. I el que més m'agrada és que tindré una bona excusa per desmantellar un "poundland" (botigues de tot un euro) sense remordiments!
    No em queda clar això de la forma de la panera. Sigui com sigui al final el nen l'acabarà tombant, no trobes?

    ResponElimina
  4. Euphorbia, ja he llegit el post! pel que veig el teu fill s'ho va passar molt bé. M'apunto la idea de regalar una panera dels tresors ja que té totes les característiques que m'agrada dels regals: personalitzat, original, útil i fet amb carinyo.

    Onavis, és que em feia molt il·lusió preparar-ho!

    MamaModerna, jo també vaig disfrutar moltíssim als xinos allà remanant! De la panera és important que sigui forta i que si pugui recolzar, ja veuràs que hi ha paneres que les "parets" són més gruixudes i fortes que d'altres,has d'agafar aquestes.

    ResponElimina